Vintage V100-sarjan kitarat

Vintage V100-sarjan kitarat

Kun Vintage-kitarabrändi perustettiin John Hornby Skewes (jhs.co.uk) yhtiön toimesta briteissä vuonna 1996, oli yleisön helppo olla sitä mieltä, että miten niin Vintage? Eihän nämä kitarat ole vintagea. No. Eivät olekaan, mutta tuotemerkin taakse kätkeytyvä ajatus tutuista, kohtuuhintaisista ja klassisen mallisista kitaroista on otettu maailmanlaajuisesti hyvin vastaan ja Vintagen kitaroita myydään tällä hetkellä noin 130 maassa.

Vintage kitaroiden yhteydessä mainitaan usein maailmankuulu suunnittelija, keksijä ja kitaranrakentaja Trev Wilkinson, joka oli isossa osassa Vintagen suunnitelutiimisssä 12 vuoden ajan vuoteen 2018 asti. Wilkinsonin oman tuotemerkin osia käytetään Vintage kitaroissa edelleen. Trev Wilkinson jatkaa työskentelyä omien Wilkinson (kitaraosat) ja Fret King (ylemmän hintaluokan kitarat) tuotemerkkien parissa edelleen. 

Yli vii­den­kym­me­nen­vuo­den kokemuksella kitaroista, niiden osista ja elektroniikasta Trev Wilkinson on antanut merkittävän panoksen Vintage kitaroiden luomiseen ja kehitykseen. Yhtenä Trev Wilkinsonin tärkeänä suun­nit­te­lu­pe­ri­aat­tee­na ja mielenkiinnon kohteena on läpi hänen uransa ollut tehdä kelvollisia kitaroita tavallisille soittajille niin, että ne ylittävät kitaran syliinsä napanneen ostajan ja soittajan odotukset.

Vuonna 2006 Trev Wilkinson päätti yhdessä JHS:n johtajan Dennis Drumm:in kanssa todistaa, mitä voidaan saavuttaa vuosikymmenten kokemuksella kitaran suunnittelusta, rakentamisesta ja sarjavalmistuksesta. Kokemus yhdistettiin valtavaan tietomäärään puuosien, sähkökitaroiden "hardwaren", mikrofonien ja elektroniikan suunnittelusta sekä palavaan haluun rakentaa maailmalla itsensä läpi lyöviä kitaroita. Yhdessä JHS:n val­mis­tus­po­ten­ti­aa­lin kanssa, olisi mahdollista luoda jotain merkittävää.

Tästä syntyivät "Vintage ReIssued" ja "Vintage ICON" -projektit.

Trevin tehtävänä oli konsultoida Vintage -brändiä ja suunnitella ja rakentaa täydellinen valikoima todellisia soittajan kitaroita jotka, vaikka hinta olisikin kohtuullinen, ylittäisivät selvästi hintaluokallensa asetetut vaatimukset ja pystyisivät ansaitsemaan paikkansa maailman suurimmilla kon­sert­ti­näyt­tä­möil­lä tyydyttäen kokeneenkin am­mat­ti­lais­ki­ta­ris­tin tarpeet. Hintaluokan oli silti pysyttävä ns. jokamiesluokan ulottuvilla.

Osana Vintage ReIssued- ja ICON-sarjan suun­nit­te­lu­pro­ses­sia Trev määritteli huolellisesti kitaroihin valitun ja sovitetun Wilkinson -hardwaren ja elektroniikan vaatimukset. Todellinen "taikapöly", alkemia syntyi, kun reseptiin yhdistettiin vuosikymmenien aikana hankitun osaamisen, luomisen ja soveltamisen tuotantotieto- ja taito, jonka ainoana tarkoituksena oli Trevin jatkuvan tavoitteen saavuttaminen; tehdä mahtavia kitaroita.

Vintagen kitarat eivät tietenkään ole esikuvansa Gibsonin veroisia soittimia. Mainittakoon myös, että Gibsonia muistuttavaan muotoiluun liittyvät seikat on sovittu Gibsonin kanssa vuonna 2017 sopimuksella, jonka yksityiskohdat eivät ole julkisia. Joka tapauksessa, Les Paul -mallista n. 500€-800€:n sähkökitaraa etsivälle Vintagen V100 sarja on erittäin varteenotettava vaihtoehto ykköskitaraksi, varakitaraksi tai vaikkapa erilaisten kitarakokoonpanojen modaus- ja kokeilurungoksi.

Kuten Trev Wilkinsonin on usein kuultu sanovan: ”… Jos et pysty tekemään hienoa kitaraa 5000 dollarilla, mene tekemään jotain muuta. Todella upean kitaran tekeminen kymmenesosalla siitä on haaste. Vintagella olemme saavuttaneet juuri sen!”

Back to blog